Minulla oli ilo osallistua Tukholmassa 10.1.2018 järjestettyyn Hotel Market Seminars-tapahtumaan. Päivä oli täynnä ohjelmaa ja tauoilla oli mahdollisuus tutustua teknologiapartnereiden tarjoamiin palveluihin. Tapahtuma on yrityksensä kehityksestä ja tulevaisuudesta kiinnostuneille erinomainen paikka päivittää tiedot siitä, missä alalla mennään, mitä on tulossa sekä oppia alan parhaimmilta vinkkejä, joita viedä käytäntöön. Rinnakkain järjestettyjen workshopien vuoksi oli poimittava vain osa mielenkiintoisista puheenvuoroista.

Mielenkiintoista antia olivat tutkitut tulokset; mm. ”book direct”-strategian eli varausten ohjaamisesta suoraan omille kotisivuille onnistumisesta sekä kustannuksista ja saavutetuista hyödyistä. Tässä onnistuneilla yrityksillä painottui erityisesti asiakkaan life-time-value sekä ns. aqcuisition cost eli asiakkaan hankinta kustannukset. Tarjolla oli myös aimo annos muistutusta asiakaspalautteen arvonlisästä, hallinnasta sekä suorasta vaikutuksesta myyntilukuihin. Oletteko huomanneet miten google on rynninyt tällekin alueelle? Jakelukustannukset ovat hälyttävän korkeat alalla ja ala on jo pitkään ollut valmis ”häirikkö”-palvelulle, joka muuttaa suunnan. Tuleeko se olemaan viime aikoina paljon puhuttu #blockchain ratkaisu vai jotakin muuta? Sitä odotellessa vastuu jakelukanavien hallinnasta on hotelleilla - päällimmäisenä on huolehdittava, että omat kotisivut ovat kunnossa ja varaaminen on riittävän helppoa, myös mobiililaitteilla.

Onhan hotellin revenue managerillanne riittävästi tietotaitoa jakelukanavien hyödyntämiseen kannattavasti? Tiedättekö hotellinne NetRevPAR:n eli RevPAR, joka huomioi jakelukustannukset sekä asiakkaan maksaman kokonaishinnan?

Seminaarin päällimmäisenä viestinä mieleen jäi ehdottomasti digitalisaatio, jossa hotelliala on jäänyt auttamatta jälkeen muita aloja - tämä ei varmasti tule yllätyksenä kenellekään. AI:ta (tekoäly) hyväksikäyttäviä palveluntarjoajia on jo alalla ja lisää on tulossa. Asiakaskommunikointi - ja nimenomaan henkilökohtaisesti räätälöity kommunikointi sekä lisämyynti saavat asiakasystävällisiä sekä myyntiä tehostavia lisäulottuvuuksia AI:n avulla, kuten Oaky:n sessiossa kerrottiin.

Tiedättekö milloin markkinointiviestit kannattaa lähettää? Onhan hotellillanne prosessi, jonka avulla voitte tehdä lisämyyntiä sekä huonetyypin korotuksia ennen asiakkaan saapumista?

Jos prosessinne tämän suhteen eivät vielä ole ihan kunnossa, kannattaa lisätä tehtäväksi tämän vuoden työlistalle. #winwinwin on tätä päivää - lue lisää täältä.

Tavoitteena on tietenkin investoinnin paras mahdollinen tuotto markkinatilanne huomioiden. Benchmarking Alliancen uudet ”Total Revenue Distribution” sekä ”Distribution Trends”-palvelut antavat lisänäkymän hotellin strategian onnistumisen arviointiin ”Hotel Trends”-palvelun lisäksi. Total Revenue distribution on apuna yrityksen koko liikevaihdon sekä tuottavuuden kehittämisessä. Distribution Trends puolestaan antaa lisätietoja jakelukanavista. Yksityisille hotelleille työkalut toimivat myös BI-työkaluina visuaalisine graafeineen.

Suomessa ”Total Revenue Distribution” sekä ”Distribution Trends”-palvelut lanserataan lähiaikoina ja ilmoitan aiheesta mm. tässä kanavassa.

Tekniset palvelut jatkavat kuitenkin pitkälti alan perinteitä eli eri toimintoja varten on poimittava omaan liiketoimintaan parhaiten sopivat palveluntarjoajat. Tämä on toisaalta hyväkin ja onnistuneilla valinnoilla voidaan tukea liiketoimintaa erinomaisesti. Toisaalta tämä vaatii henkilökunnalta paljon, sillä heidän tulee hallita erilaisia järjestelmiä sekä ymmärtää miten toiminnot ovat keskenään linkitettyinä - jos ovat.

Tärkeää teknologian valinnassa on ensin ymmärtää mitä liiketoiminnassa tarvitaan ja sitten etsiä siihen parhaiten sopivat tekniset ratkaisut - kaikki keskenään integroitavia tietysti. Uusia palveluita tulee markkinoille jatkuvasti ja onkin hyvä pitää silmällä mitä hyödyllisiä uusia innovaatioita on tarjolla. Kun olette uusimassa hotelli- tai revenue management järjestelmää tai muita digitaalisia ratkaisuja ja haluatte säästää aikaa tai riittävää osaamista palveluiden kartoittamiseen ei löydy omasta tiimistänne ottakaa yhteyttä ja tehdään yrityksellenne sopiva suunnitelma yhdessä.

Sama blogiteksti on julkaistu LinkedIn-sivustolla. 

____________________

Hanna on tuottojohtamisen kokeneimpia ammattilaisia Suomessa ja toimii yhteistyössä alan toimijoiden kanssa kehittääkseen asiakkaita paremmin palvelevia tuottavia ratkaisuja matkailualalle. Maailmalla vietettyjen vuosien jälkeen hän on innolla mukana Suomen matkailu- ja tapahtuma-alan kehittämisessä.

#hospitality #AI #machinelearning #hoteltechnology #yougetwhatyoumeasure #benchmarkingalliance #HSM2018 #revenuemanagement #profitmanagement #tuottojohtaminen #hmmhconsulting #alwayslearning #digitalisaatio #digitalization #readyformillenials #DistributionTrends #bookdirect #totalrevenuemanagement #BI #BusinessIntelligence #TotalRevenueTrends #HotelTrends #ConferenceTrends #NetRevPAR #NRevPAR #blockchain